Wednesday, July 4, 2012

Perutusan Maulana Dr Usamah al-Sayyed al-Azhari pada Forum Menasihati Presiden Mesir yang baru

Renunglah kata-kata guru kami, Maulana Dr Usamah al-Sayyed al-Azhari pada Forum al-Qawl al-Sadid fi Nushi al-Ra'is al-Jadid (Pesanan yang benar dalam menasihati Presiden yang baru), beliau menyampaikan beberapa perutusan penting antaranya :1. Menghimpunkan (semula) penyatuan dan perdamaian dalam negara.

2. Kewajipan Presiden untuk meletakkan tangannya(kekuasaannya) pada kunci-kunci keperibadian seorang insan yang merupakan rakyat mesir.

3. Kewajipan Presiden agar tidak membenarkan kepada sesiapa disekelilingnya  untuk bercakap bagi pihaknya.

4. Janganlah berjanji dengan sesuatu yang kamu tidak mampu tunaikannya dan berjanjilah dengan sesuatu yang mampu kamu laksanakannya.

5. Berterus teranglah dengan rakyat kamu dan penuhkanlah hati kamu dengan kecintaan kepada mereka.

6. Ambil berat terhadap tokoh-tokoh ilmuan mesir yang telah berhijrah (keluar Mesir) kerana mereka telah hilang persekitaran dan suasana kelimuan (sebenar di Mesir.)

7. Ambil perhatian terhadap pendidikan, kemudian pendidikan, kemudian pendidikan,kemudian pendidikan,kemudian pendidikan,kemudian pendidikan,kemudian pendidikan. Hal ini kerana tiada harapan bagi sebuah negara untuk membangun dan mencapai ketamadunan melainkan dengan pendidikan.

8. Lipatkanlah lembaran-lembaran lampau dan perselisihan politik tanpa berlakunya percanggahan dalam hukuman.

9. Apabila pihak pembangkang mempunyai satu juzuk kebenaran, maka hendaklah kamu menerimanya dan bersegera untuk melaksanakannya, dan janganlah kamu membalas pandangan mereka dengan layanan buruk yang menjadikannya penghalang untuk kamu mendengar nasihat mereka.-Tamat-

Sumber : Maktab Risalah al-Azhar

Renunglah dengan hati yang terbuka, pasti mendapat banyak mutiara hikmah dalam ucapan ini. Mohon teguran sekiranya terdapat kesalahan dalam terjemahan ini.


Abu Marwan al-Azhari
Bait al-Nur,
Gombak.

1 comments:

IBU RISKA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...